Marina Tauber la TV8: guvernarea le dă pensionarilor 2 lei pe zi, dar cheltuie pe Dodon 100 de mii
25/07/2020

Marina Tauber la TV8: guvernarea le dă pensionarilor 2 lei pe zi, dar cheltuie pe Dodon 100 de mii

Activitatea guvernului Chicu este dezastruoasă, iar Partidul Politic „ȘOR” optează în continuare pentru demiterea acestuia, a declarat secretarul fracțiunii Partidului „ȘOR”, Marina Tauber la emisiunea „Întreabă Ghețu” de la TV8. Ea s-a referit și la atitudinea obraznică a guvernării față de persoanele social-vulnerabile, în special pensionarii, cărora statul le dă o indemnizație mică, în timp ce cheltuie zeci de milioane de lei pe an pentru președinție.

Marina Tauber s-a referit la indemnizația de 700 de lei pe care ar urma să o primească pensionarii. „700 de lei pe an pensionarilor sunt 2 lei pe zi, în timp ce președinția cheltuie 100 de mii de lei pe zi pentru Dodon. Acesta este bilanțul PSRM cu care poate să se laude. Cum PSRM dă pensionarilor 2 lei pe zi și cheltuie pe Igor Dodon 100 de mii de lei? De ce bătrânii trebuiau să stea în rând la CNAS pentru a obține recalcularea pensiei?”, a întrebat Marina Tauber în cadrul unei dezbateri cu socialistul Vladimir Odnostalco.

Este de menționat că actuala guvernare a anulat prevederea legislativă prin care pensionarilor cu venituri mici le era asigurată o indemnizație bianuală. În consecință, guvernul Chicu nu a mai alocat indemnizația de Paști, în schimb a anunțat că o va face până la sfârșitul anului, adică în preajma alegerilor prezidențiale și o vor prezenta ca pe un merit al lui Dodon.

Ea a amintit că pe parcursul ultimei sesiuni parlamentare fracțiunea Partidului „ȘOR” a elaborat un șir de inițiative sociale precum revenirea la vârsta de pensionare de 57 și, respectiv, 62 de ani pentru femei și bărbați, egalarea statutului medicilor cu al polițiștilor și militarilor, acordarea indemnizațiilor și facilităților moldovenilor care revin acasă, dar toate aceste inițiative au fost respinse de guvernare.

De asemenea, în cadrul emisiunii a fost abordat și subiectul situației pandemice în Republica Moldova, constatându-se că se înrăutățește. Marina Tauber a amintit că Partidul „ȘOR” a cerut și a propus acțiuni concrete încă la sfârșitul lunii ianuarie, dar guvernarea a refuzat, dând asigurări că situația este sub control.
În pofida inacțiunii autorităților centrale, Partidul „ȘOR” a organizat mai multe activități pentru a reduce impactul pandemiei asupra populației - rețeaua de magazine sociale „Merișor”, la propunerea lui Ilan Șor a redus prețurile în plină pandemie, autoritățile locale ale formațiunii au ajutat bătrânii și persoanele din grupul de risc. La Orhei, autoritățile locale au fost primele din Republica Moldova care au asigurat personalul medical cu locuințe de serviciu în perioada pandemiei, fiindu-le oferite spații de locuit la hotelul din localitate. La inițiativa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și a formațiunii, au fost alocați bani pentru asigurarea medicilor cu echipament de protecție, membrii Partidului „ȘOR” din teritoriu au organizat campanii pentru angajații medicali din localitățile lor.