Marina Tauber întâmpinată cu aplauze de mii de susținători. Deputata se declară deținută politic și cere implicarea comunității internaționale.
25/09/2019

Marina Tauber întâmpinată cu aplauze de mii de susținători. Deputata se declară deținută politic și cere implicarea comunității internaționale.

Circa trei mii de persoane s-au adunat miercuri, 25 septembrie, în fața sediului Curții de Apel Chișinău pentru a cere justiție corectă și eliberarea deputatelor Partidului Politic ȘOR, Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară și reținute în mod abuziv. Marina Tauber s-a adresat mulțimii, criticând instaurarea dictaturii în Republica Moldova, dar dând asigurări că până la urmă adevărul va triumfa.

Oamenii s-au adunat la Curtea de Apel unde este examinat demersul procurorilor privind înlocuirea arestului la domiciliu cu arestarea Marinei Tauber și schimbarea măsurii privative de libertate în cazul Reghinei Apostolova. Oamenii cer eliberarea celor două deputate, justiție corecte, dar și pedepsirea adevăraților vinovați, precum soțul președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, care nu a returnat un credit la Banca de Economii.

Marina Tauber a susținut un scurt discurs, fiind aclamată, aplaudată și cuprinsă de persoanele adunate la manifestație. Marina Tauber le-a mulțumit oamenilor pentru susținere și și-a exprimat încrederea într-o justiție corectă, chiar dacă procuratura demonstrat deja că este subordonată politic. „Nu știu care va fi decizia judecătorilor, dar sper la o decizie corectă și transparentă. Dar trebuie să ne așteptăm la orice scenariu. Procuratura a demonstrat că este influențată de Dodon și Greceanîi. Nu a dat dovadă de corectitudine în cazul meu și al Reghinei Apostolova. Au avut posibilitatea să nu depună acest recurs ca eu să stau 30 de zile în izolator, iar Reghina Apostolova - în arest la domiciliu. Din păcate, astăzi, îmi este rușine în fața lumii întregi că două doamne suntem deținute politice”, a declarat marina Tauber.

Totodată ea s-a adresat membrilor și simpatizanților Partidului ȘOR să nu cedeze și să continue lupta, mai ales în această perioadă importantă – alegerile locale. „Vreau să vă spun să fiți tari și vom câștiga fiecare primărie în care participăm. Dacă ar fi fost o competiție cinstită am fi fost demult învingători. Pentru că Dodon, Greceanîi, Năstase, Sandu sunt înfricoșați de puterea noastră, ne scot din această competiție. Dar știu că vom fi tari. Lupta continuă. Dvs. trebuie să promiteți că vom învinge”, a declarat Marina Tauber.

Totodată, deputatul a lansat un apel către ambasadele acreditate în Republica Moldova, parlamentului European, Consiliului Europei, APCE și alți parteneri externi să fie atenți la încălcarea drepturile deputaților de opoziție și la presiunile asupra formațiunii.

„Am venit să ne apărăm drepturile care ne aparțin. Sunt foarte mari presiunile puste pe toți candidații noștri. Scopul este să ne intimideze, ca Partidul Politic ȘOR să cedeze. Dar prezența noastră aici demonstrează că noi am venit să obținem victoria. Sper că astăzi justiția va triumfa. Victorie, dragii mei!”, a declarat marina Tauber, în aplauzele mulțimii.

Ulterior, Marina Tauber a prezentat pașaportul său și a anunțat că-l va depune în instanța de judecată pentru a demonstra că nu intenționează să plece din țară.

De asemenea, reprezentantul Partidului ȘOR Dinu Țurcanu, candidatul formațiunii la funcția de primar al municipiului Orhei, Pavel Verejanu, dar și alți membri și simpatizanți au condamnat abuzurile guvernării  și presiunile asupra opoziției, amintind că Ilan Șor și echipa sa sunt singurii în Republica Moldova care au făcut lucruri concrete pentru oameni și au demonstrat că pot schimba în bine viața oamenilor.

Amintim că Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute săptămâna trecută, la scurt timp după ce majoritatea parlamentară le-a ridicat imunitatea parlamentară printr-o procedură viciată. Partidul ȘOR, societatea, dar și unii analiști politici au criticat dur atacurile guvernării la adresa opoziției parlamentare. Judecătoria Ciocana a respins cererea procurorilor privind eliberarea mandatului de arest pe numele Marinei Tauber și de arest la domiciliu pentru Reghina Apostolova.