La Pohrebeni și Ivancea, unde primarii au fost aleși din partea Partidului „ȘOR”, au fost înregistrate mai multe proiecte importante
23/02/2021

La Pohrebeni și Ivancea, unde primarii au fost aleși din partea Partidului „ȘOR”, au fost înregistrate mai multe proiecte importante

Proiecte de infrastructură socială, rutieră, iluminat stradal și creșterea bugetelor locale de pe urma atragerii investițiilor. Acesta sunt doar câteva dintre realizările primarilor comunelor Pohrebeni și Ivancea, aleși din partea Partidului „ȘOR”. Toate aceste proiecte au fost implementate timp de peste un an de mandat, dar lucrurile bune nu se opresc aici. Anul acesta, primarii își propun ca, împreună cu echipa lui Ilan Șor, să pună în aplicare și alte proiecte de anvergură, menite să îmbunătățească viața localnicilor. Asigurări în acest sens au fost oferite în cadrul emisiunii „Ora locală”, de la Orhei TV.

„Am început anul 2020 cu un buget de 10 milioane de lei, dar, datorită unor investiții importante, l-am încheiat cu 21 de mil. de lei. În ciuda pandemiei și a altor provocări, am reușit să facem multe lucruri bune pentru oameni”, a declarat Boris Ochișor, primarul comunei Ivancea.

Suplimentar, explică primarul, au fost obținute șapte milioane de lei din Fondul Ecologic pentru continuarea proiectului de canalizare, alte două milioane de lei fiind obținute, pe linia Guvernului, pentru construcția trotuarelor la Ivancea și Brănești, având în vedere faptul că aceste localități sunt parte a unui traseu turistic.

În acest an, renovarea drumurilor în comuna Ivancea va continua. Acolo, lucrările în cadrul proiectului de iluminat stradal, susținut de Partidul „ȘOR”, au ajuns pe ultima sută de metri.

„La Furceni, iluminatul stradal s-a dat în exploatare încă în 2019, iar în 30 decembrie 2020 - la Ivancea. Lumea este foarte mulțumită. Acum proiectul este realizat în satul Brănești și, probabil, într-o lună îl vom finaliza”, a spus primarul.

Primarul comunei Ivancea a mai spus că în cele trei grădinițe din comună s-au investit 700 de mii de lei, fiind făcute achiziții de utilaj nou, mobilă, calculatoare, jucării și veselă. Fonduri importante, în sumă de circa 500 mii lei, au fost atrase și pentru renovarea sălii de sport a gimnaziului din Ivancea. Autoritățile locale își propun să construiască în comună și o sală de lupte libere, iar la Brănești se va proiecta un cămin cultural.

Un alt proiect ambițios la Ivancea se referă la construcția sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare.

„Anul trecut au fost investiți 200 de mii de lei în sistemul de aprovizionare cu apă. Recent, s-au luat probe de apă, care au arătat că este de o calitate perfectă. În derulare este proiectul Fondul ecologic – 8 mil. de lei din 27 de mil. de lei au fost deja investiți. Anul trecut a fost finalizată construcția stației de epurare, care a costat 7 mil. de lei. Acest sistem este important pentru Ivancea, întrucât avem peste 200 de fântâni în care apa este necalitativă”, a mai spus Boris Ochișor. 

O serie de proiecte importante au fost derulate și în comuna Pohrebeni, raionul Orhei, o altă localitate condusă de un primar din partea Partidului „ȘOR”. 

„Anul trecut am reușit să renovăm 1,5 km de drumuri la Șercani și 1,6 km – la Pohrebeni. În comună avem 31 de kilometri de drumuri neasfaltate și, treptat, le vom aduce în ordine”, a spus la „Ora locală” Roman Șarcaliuc, primarul comunei Pohrebeni.

În două din trei localități ale comunei a fost adusă lumina pe străzi, iar în timpul apropiat va fi inaugurată iluminarea stradală la Pohrebeni. Primarul spune că în acest an vor demara mai multe lucrări de amenajare a localităților din comună, vor continua să fie renovate drumurile, va fi extins gazoductul și va fi amenajată o piață pentru agenții economici și persoanele fizice. O altă prioritate a primăriei este continuarea construcției sistemului centralizat de canalizare.

„În satul Șercani avem deja stație de epurare. S-au investit 9 mil. de lei, iar în acest an ne propunem să conectăm fiecare gospodărie la acest sistem”, a spus primarul Roman Șarcaliuc.

Primarul a mai spus că vor continua lucrările de gazificare. După satul Șercani, care este complet gazificat, se va lucra în acest sens la Pohrebeni. Roman Șarcaliuc mai spune că în acest, cu susținerea echipei lui Ilan Șor, în comună vor fi construite alte două terenuri de joacă.