La inițiativa lui Ilan Șor, familiile din Orhei continuă să primească 7000 și 10000 lei la nașterea copilului
08/07/2020

La inițiativa lui Ilan Șor, familiile din Orhei continuă să primească 7000 și 10000 lei la nașterea copilului

25 de familii din Orhei și-au ridicat azi indemnizațiile unice la nașterea copilului în cadrul programului „Capitalul matern”, inițiat de Ilan Șor. Indemnizațiile sunt în sumă de 7000 și 10000 de lei, iar programul urmărește să motiveze tinerele familii în vederea creșterii natalității.

De la începutul anului curent peste 150 de familii din Orhei au beneficiat de asemenea indemnizații, iar în ultimii cinci ani – aproximativ 2625 de familii.

Într-o intervenție live, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a felicitat proaspeții părinți și a promis că echipa sa va susține și în continuare orheienii.

„Mii de familii au beneficiat de indemnizații de 7000 și 10000 de lei din momentul lansării proiectului, iar numărul lor crește de la an la an. Asta ne face să credem că orheienii privesc cu încredere spre viitor. Ei știu că în acest oraș, oamenii sunt prețuiți la justa valoare”, a menționat Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a promis că echipa sa din Orhei va continua să susțină programele sociale în ciuda tuturor obstacolelor.

Prezent la ceremonia de înmânare a indemnizațiilor, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că mun. Orhei este un exemplu pentru toată țară cum trebuie susținute tinerele familii.

„Programul „Capitalul matern” poate servi o bună experiență pentru toate localitățile țării, unde autoritățile au demonstrat că există resurse pentru susținerea tinerilor familii, astfel ca să fie redresată situația demografică”, a spus Dinu Țurcanu.

Vicepreședinta Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a menționat că programele sociale adresate tinerilor în mun. Orhei le dau mari speranțe acestora.

„Multe tinere familii și mulți tineri specialiști și-au recăpătat încrederea că acasă se pot bucura de tot sprijinul autorităților locale. Rezultatele sunt pe față în mun. Orhei, unde natalitatea a crescut în ultima perioadă. Orheiul a demonstrat că programele sociale trebuie extinse la nivel de țară”, a spus Marina Tauber.

Iar deputata Violeta Ivanov a spus că este încurajator faptul că autoritățile din Orhei derulează mai multe programe, inclusiv cele adresate tinerilor.

„Ne bucurăm foarte mult că aici administrația locală implementează mai multe programe sociale, în special pentru tineri. Mai ales că exodul a atins valori maxime, iar tinerii trebuie motivați să nască și să crească copii aici, în R. Moldova”, a spus Violeta Ivanov.

Precizăm că suma alocațiilor în cadrul programului „Capitalul matern” la Orhei este de 7000 de lei pentru primul copil și de 10000 de lei pentru următorii nou-născuți. Pentru gemeni, suma indemnizațiilor este de 14 mii de lei.

Programul „Capitalul matern” este implementat de echipa lui Ilan Șor la Orhei și în com. Jora de Mijloc. Acesta urmărește sprijinirea tinerilor familii și stimularea natalității. Este de menționat că autoritățile mun. Orhei implementează mai multe programe de susținere a copiilor și familiilor. În municipiu sunt modernizate capital grădinițele, iar micuții beneficiază de un sistem nou de alimentație de tip catering – bucatele pentru copii sunt preparate în condiții de restaurant. De asemenea, la Orhei este derulat programul „Locuințe sociale” pentru tinerii specialiști și angajații din sfera bugetară.