Justiția lui Dodon comite noi abuzuri în dosarul Șor
18/05/2020

Justiția lui Dodon comite noi abuzuri în dosarul Șor

Magistrații Curții de Apel Cahul au cerut azi eliminarea camerelor de luat vederi ale presei din sala de judecată unde s-a examinat dosarul Șor. Se întâmplă după ce, recent, instanța a decis că ședințele pe acest dosar să fie publice. În cele din urmă, Curtea de Apel Cahul a decis să amâne ședința, impunând abuziv părții avocați de stat.

Aureliu Colenco și Denis Calaida, cei doi avocați ai lui Ilan Șor, angajați recent, au solicitat instanței un termen de cel mult 50 de zile pentru a studia materialele cauzei. În replică, instanța a decis că următoarea ședință va avea loc în data de 22 mai, ora 15:00 și, invocând o pretinsă tergiversare a ședinței, a impus abuziv să fie asigurată partea cu un avocat de stat.

Liderul Partidului ȘOR, deputatul Ilan Șor, a declarat că abuzurile și eliminarea presei din sala de judecată demonstrează încă o dată caracterul mincinos și fățarnic al regimului.

„Nu am avut nici o iluzie în legătură cu examinarea corectă a dosarului în instanță. Este clar că judecătorii îndeplinesc ordinul dat de Dodon. Declararea ședințelor publice pe dosar a fost o formalitate pentru a camufla încălcările de ordin procesual”, a menționat Șor.

Ilan Șor a declarat că Dodon nu a putut accepta ca mărturiile cu privire la furtul miliardului să devină publice.

„El se teme că în instanță va fi pronunțat numele său. Dar adevărul nu poate fi ascuns după ușile instanțelor. Momentul adevărului este aproape”, a scris Ilan Șor într-o postare pe Facebook.

Anterior, Ilan Șor a adus dovezi clare că instanța de la Cahul este supusă presiunilor din partea unor demnitari din anturajul lui Igor Dodon. Fostul consilier pe probleme juridice al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost surprins într-o discuție informală cu Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul. Anterior, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita ANI ca aceștia să fie verificați, cerând verificarea acestora din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor.