Jurnaliștii vor fi vaccinați în mod prioritar, ca urmare a unui demers al deputaților Partidului „ȘOR” și Platformei „Pentru Moldova”
05/04/2021

Jurnaliștii vor fi vaccinați în mod prioritar, ca urmare a unui demers al deputaților Partidului „ȘOR” și Platformei „Pentru Moldova”

Angajații din mass-media vor fi vaccinați în cadrul etapei a II-a de imunizare împotriva COVID-19, asigură Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). În acest sens, fiecare instituție media va trebui să expedieze un demers cu lista angajaților care vor să beneficieze de vaccin, potrivit unui răspuns oficial expediat Centrului pentru Jurnalism Independent.

Potrivit ministerului, redacțiile urmează să prezinte instituțiilor responsabile de imunizare anti-COVID-19 lista beneficiarilor. Pentru inițierea procedurii de imunizare urmează ca fiecare instituție din domeniu mass-media să prezinte un demers cu lista angajaților din subordine, care urmează a fi vaccinați, către instituția medico-sanitară publică de asistență medicală primară.

Decizia de a include jurnaliștii în lista persoanelor vaccinate în mod prioritar vine ca urmare a unui demers în acest sens înaintat de Partidul „ȘOR” și grupul parlamentar „Pentru Moldova” în data de 2 februarie. Atunci,deputatul Partidului „ȘOR”, Igor Himici, a menționat, într-un briefing de presă, că jurnaliștii, alături de medici și polițiști, se află în prima linie în lupta contra pandemiei. „Credem că pe lista celor care trebuie vaccinați, în mod prioritar, sunt și jurnaliștii. În primul rând, reporterii, cameramanii, moderatorii de emisiuni, care contactează cu multă lume și care au nevoie să fie protejați. Încă de la declanșarea primului val al pandemiei, atunci când toată țara era închisă, jurnaliștii, alături de polițiști, medici, se aflau pe prima linie și își făceau datoria, riscând cu propria sănătate. Iar pentru asta le suntem foarte recunoscători”, a menționat Igor Himici.

Amintim că, de la începutul pandemiei, foarte mulți jurnaliști s-au infectat cu noul coronavirus, iar o parte au fost răpuși de boală. Printre ei se numără și Efim Josanu, unul dintre jurnaliștii de frunte ai Televiziunii Naționale, precum și ziaristul și diplomatul Valeriu Turea. Noul coronavirus a făcut victime și printre jurnaliștii de la Radio Moldova. Este vorba despre crainicul, prezentatorul și maestrul în artă Alexei Revenco, precum și jurnalista Lidia Bobână. De asemenea, au pierdut lupta cu infecția și doi cameramani de la TV6. Este vorba despre Gheorghe Drangoz și Oleg Covalenco. Ieri, tot de COVID a fost răpusă și jurnalista și scriitoarea Antonina Sîrbu.