O grădiniță din Taraclia a fost renovată integral de echipa Partidului „ȘOR”
13/05/2022

O grădiniță din Taraclia a fost renovată integral de echipa Partidului „ȘOR”

Grădinița nr.1 din Taraclia, lăsată de izbeliște aproape zece ani, a fost renovată integral. În prezent, au loc lucrări de amenajare a teritoriului, care se află pe ultima sută de metri. În toamnă, instituția preșcolară urmează să-și deschidă ușile pentru copii.  

Grădinița nr.1 din Taraclia a fost lăsată în paragină din cauza neglijenței fostelor administrații ale localității. Acum aproape zece ani, edificiul a fost renovat, iar după asta s-a decis ca acoperișul să fie înlocuit. La scurt timp după demontarea acestuia, a început să plouă torențial și toate investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. De atunci, ușile clădirii au fost închise. Asta deși locurile în grădinițele din Taraclia sunt la mare căutare.

În prezent, în grădiniță se face curățenie. Totodată, au loc lucrări de amenajare a teritoriului, se montează pavaj pe o suprafață de 900 de metri pătrați și se construiesc terenuri de joacă moderne pentru șase grupe de copii.

„Am venit să dau o mână de ajutor grădiniței, Primăriei, pentru ca ai noștri copii, părinții lor să aibă parte de curățenie, confort. Lucrările care sunt efectuate la grădiniță sunt aproape de final. Ce a fost mai greu, a trecut. Au mai rămas puține de făcut. Urmează să spălăm geamurile, să facem curățenie, iar după asta, grădinița va fi dată în exploatare”, a spus o locuitoare a orașului Taraclia, care a participat, în calitate de voluntar, la curățenia din grădinița renovată.

În preajma acestei grădinițe, se află o altă instituție preșcolară veche de aproape 60 de ani, care nu a fost reparată niciodată. Unii părinți sunt nevoiți să-i aducă pe copii la această grădiniță, deși condițiile sunt improprii, pereții sunt fisurați, umezi și cu mucegai. Alții, își țin copiii acasă. 

„Astfel de reparație nu s-a mai făcut în nicio grădiniță din Taraclia. Până nu demult, această grădiniță era nefuncțională. Condițiile erau dezastruoase, era imposibil de imaginat cum să aduci copii în această instituție. Aștept cu nerăbdare deschiderea acestei grădinițe. Sunt mama unui copil de trei ani și jumătate, dar care încă nu frecventează grădinița, din cauza condițiilor proaste în celelalte grădinițe. Vreau ca al meu copil să frecventeze anume grădinița renovată”, a spus o mamă a unui copil de grădiniță.

Primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, a menționat că, în mare parte, renovarea grădiniței a fost posibilă după ce deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a elaborat un amendament și a reușit să obțină finanțare din bugetul de stat de aproape 5,6 milioane de lei. Din acești bani, au fost schimbate toate rețelele de comunicații, grădinița a fost conectată la sistemul de alimentare cu apă și gaze naturale, a fost construită o cazangerie și s-au făcut investiții în încălzirea prin pardoseală. Pentru finalizarea tuturor lucrărilor mai este nevoie de peste două milioane de lei. 

„Grădinița a fost reparată așa cum se cuvine. Totul este nou, modern, și sistemul de încălzire, de antiincendiu. Lucrările de renovare și modernizare a grădiniței sunt pe ultima sută de metri. Urmează să instalăm mobilierul, suntem în căutare de bani pentru asta. Suntem bucuroși că am reușit renovarea acestei grădinițe, cu posibilitățile proprii, cu ajutorul Partidului „ȘOR”, care a obținut finanțare de aproape 5,6 milioane de lei pentru acest proiect. Din bugetul local, a fost alocată suma de peste 1,5 milioane de lei. Ne propunem ca grădinița să-și deschidă ușile pe 1 septembrie”, a menționat Veaceslav Lupov. 

La rândul său, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, regretă faptul că toți banii care au fost alocați pentru reparația grădiniței nu au fost suficienți pentru finalizarea tuturor lucrărilor și procurarea mobilierului, din cauza scumpirilor din ultima perioadă. În plus, majoritatea parlamentară a PAS a respins amendamentele opoziției la bugetul de stat pentru anul 2022, privind acordarea banilor pentru rezolvarea mai multor probleme. 

„Prețurile materialelor de construcție, a manoperei și serviciilor au crescut considerabil și, din păcate, au crescut și cheltuielile. În prezent, autoritățile locale sunt în căutarea resurselor suplimentare, pentru a finaliza toate lucrările, a cumpăra mobilă și toate cele necesare pentru blocul alimentar. Sunt convins că vom găsi soluții, astfel încât copiii să meargă cât mai curând la grădinița renovată”, a precizat Vadim Fotescu.

În context, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a dat asigurări că formațiunea sa va continua să investească în proiecte de educație. 

„Este regretabil să vezi în vremurile noastre copii care sunt nevoiți să frecventeze școli și grădinițe mizere, cu condiții proaste, fără apă și canalizare, încălzite cu sobe pe lemn, care miros a fum, a mobilă veche și în care tremuri de frig. Am spus și repet, pentru mine și echipa mea investițiile în educație și în buna lor creștere reprezintă o prioritate. Copiii sunt viitorul nostru și trebuie să investim în ei tot ce putem și ce avem, dacă vrem să avem un viitor prosper și sigur. În timp ce actuala guvernare se ocupă de geopolitică și chestii inutile, noi lucrăm pentru oameni și pentru binele lor și așa vom face mereu”, a menționat Ilan Șor.

La inițiativa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, au fost modernizate mai multe instituții de învățământ, cele mai multe fiind din Orhei.