Ilan Șor obține o mică victorie în instanță, dar drepturile sale sunt în continuare încălcate
12/05/2020

Ilan Șor obține o mică victorie în instanță, dar drepturile sale sunt în continuare încălcate

Liderul Partidul Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor a obținut o mică victorie la Curtea de Apel Cahul, care a acceptat una din demersurile avocaților privind desfășurarea ședințelor de judecată publice. Pe de altă parte, instanța nu a admis cererea noilor avocați ai lui Ilan Șor ca să le fie acordat suficient timp pentru a face cunoștință cu materialele cauzei.

Ilan Șor a solicitat în repetate rânduri ca ședințele pe dosarul său să fie publice, ca să poată participa presa, iar cetățenii să afle din prima sursă adevărul despre jaful bancar. După mai multe respingeri, apărarea lui Ilan Șor a convins marți, 12 mai, instanța de judecată în privința necesității satisfacerii interesului public pentru această cauză.

Totodată, apărarea a solicitat timp pentru a face cunoștință cu dosarul, având în vedere că s-au schimbat avocatii. Curtea de Apel Cahul a respins însă cererea, stabilind următoarea ședință pentru 18 mai.

„Noi am prezentat toate dovezile și argumentele necesare, având în vedere că este vorba de un dosar complex și voluminos. Din păcate, instanța, în mod deliberat, nu a ținut cont de solicitările apărării, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a drepturilor lui Ilan Șor și un nouă potențială condamnare a Republicii Moldova la CtEDO”, a comentat avocatul Aureliu Colenco.

Amintim că Ilan Șor a reclamat și anterior mai multe abuzuri și încălcări la examinarea dosarului, care s-au întețit în ultima perioadă de timp, printre care organizarea ședinței de judecată în zi liberă sau pe timpul stării de urgentă, presiuni asupra instanței exercitate de persoane din anturajul lui Igor Dodon, etc. Ilan Șor a anunțat că este gata să se prezinte personal în instanță dacă va fi asigurat caracterul public al ședințelor și va fi anulat mandatul ilegal de arest pe numele său.