Ilan Șor a venit cu declarații acide privind tentiva de excludere din cursa electoral a candidatului Reghina Apostolova
10/05/2018

Ilan Șor a venit cu declarații acide privind tentiva de excludere din cursa electoral a candidatului Reghina Apostolova

Partidul „ȘOR” califică drept ilegale și drept presiuni politice tentativele unor așa-ziși actori politici de la Chișinău de a o exclude pe candidata formațiunii, Reghina Apostolova, din cursa electorală pentru Capitală. Liderul formațiunii, Ilan Șor, Reghina Apostolova, dar și juristul formațiunii au prezentat joi, 10 mai,  într-o conferință de presă cu tematica „Fraudarea alegerilor, înainte ca acestea să aibă loc”, argumente și probe care demontează toate acuzațiile aduse de formațiunea unionistă PUN. Mai mult, reprezentanții Partidului Șor susțin că dețin dovezi că anume PUN finanțează campania candidatului său din bani proveniți de peste hotare.

Potrivit Partidului „ȘOR” sesizarea depusă de PUN la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău  nu are nicio argumentare juridică și nu este însoțită de nicio dovadă pertinentă care, cel puțin, să trezească vreo bănuială în privința corectitudinii finanțării partidului și, respectiv, a campaniei electorale în favoarea Reghinei Apostolova.

Ilan Șor a calificat plângerea PUN-ului, precum și hotărârea Consiliului electoral drept o tentativă de răfuială politică din partea unor actori politici îngrijorați de ratingul în creștere a formațiunii pe care o conduce datorită rezultatelor sale pe care le-a demonstrat la Orhei. În același timp, el a arătat că unii concurenți electorali încalcă flagrant legislația în vigoare fără a fi pedepsiți

Dar ei nu-i  văd pe candidații guvernării, care folosesc resursele statului, nu văd cum promovează spoturi video cu un lider european, care vine cu  mesaje electorale în favoarea lor. Chiar zilele trecute a fost difuzat la televiziune și pe câteva site-uri un mesaj al unui politician internațional de la PPE în susținerea unui candidat.  Asta nu e imixtiune în campania electorala?”, s-a întrebat Ilan Șor.

Totodată, Ilan Șor a anunțat că deține dovezi concludente care demonstrează că PUN, care este ab initio un proiect politic ilegal deoarece promovează distrugerea Republicii Moldova ca stat,  este finanțat din România, ceea ce contravine flagrant Codului electoral. „Dar pe unionistul Șalaru nu-l vede nimeni cum promovează distrugerea statului nostru împreună cu candidatul său care este senator român? A verificat cineva rapoartele lor depuse la CEC să vadă cum ascund anumite cheltuieli, bani proveniți cu siguranță din România? Nu a verificat nimeni, însă noi vom depune o sesizare la CEC”.

 

Liderul Partidului ȘOR a calificat ca „ieșită din comun” intenția de a o exclude pe Reghina Apostolova din campania electorală și a anunțat că formațiunea sa va lupta cu toate forțele legale disponibile,inclusiv va recurge la acțiuni ample de protest, dacă va fi cazul, pentru a obține dreptatea. Totodată, Ilan Șor s-a adresat atât instituțiilor internaționale, cât și societății civile de la Chișinău să urmărească cu maximă atenție acest caz. „Cerem societății civile să-și îndeplinească rolul, să dea dovadă de independență și să ia atitudine în cazul în care candidatul Partidului „ȘOR” va fi scos din cursa electorală. Societatea civilă trebuie să reprezinte toți cetățenii din Republica Moldova, nu doar votanții anumitor partide, și să ia atitudine atunci când sunt comise abuzuri. Cred ca acest moment este un test important și pentru societatea civilă”, a menționat Ilan Șor.

Și Reghina Apostolova a criticat dur demersul PUN, acuzând această formațiune, care activează la limita legii, precum și pe liderul acesteia de lașitate. „Astăzi, unul dintre concurenții noștri a dat dovadă de slăbiciune și lașitate. Subliniez - anume lașitate, pentru că au trimis un denunț fals cu scopul de a mă scoate din cursa electorală. Așa procedează doar perdanții care nu se pot manifesta prin alte metode. Așa procedează doar cei complexați și anxioși  față de oamenii care  știu cum să facă reforme, să rezolve problemele reale ale oamenilor, să se bucure de încrederea cetățenilor. Acești candidați sunt toxici pentru electorat. De aceea, ei trebuie să fie distruși, eliminați din alegeri”, a declarat Reghina Apostolova.

Și juristul Partidului “ȘOR”, Vladimir Fiodorov a calificat acuzațiile aduse ca fiind nejustificate  a prezentat argumente juridice care le combat. El a anunțat că este dispus să caute adevărul în toate instanțele legale.  ”Vom lupta pentru adevăr prin toate căile legale posibile, în toate instanțele Republicii Moldova, de la CEC până la Curtea Supremă de Justiție.”

Amintim că  reprezentanții formațiunii unioniste – Partidul Unității Naționale a cerut excluderea din cursa electorală a candidatului la funcția de primar general din partea Partidului “ȘOR”, Reghina Apostolova. 

Observatorii procesului electoral subliniază că în această situație PUN are doar rolul de executant al unor decizii venite din altă parte, menite să atace Partidul „ȘOR”, condus de primarul orașului Orhei, datorită succeselor realizate în ultimul timp și a ratingului în creștere atât al formațiunii, cât  și al liderilor săi.

SA