Șor: BNM a impus celor trei bănci garanția de stat în sumă de 13,3 mlrd. de lei pentru a o delapida ulterior
04/03/2020

Șor: BNM a impus celor trei bănci garanția de stat în sumă de 13,3 mlrd. de lei pentru a o delapida ulterior

„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost lichidate în interesul lui Veaceslav Platon, care intenționa să instituie monopolul pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de către Ilan Șor, președintele Partidului Politic „ȘOR”.

Ilan Șor a subliniat că un rol decisiv în această operațiune l-au jucat fosta viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârță și fostul șef al departamentului de supraveghere specială, Ion Ropot, care s-a autonumit în calitate de administrator special al BEM și a gestionat banii pe care BNM i-a alocat în calitate de garanție de stat.

Ilan Șor a subliniat că societății i se impune nejustificat ideea precum că el ar fi responsabil de furtul miliardului. Asta se face pentru a-i proteja pe autorii reali ai fraudei și ca să frâneze procesul de restituire a banilor furați.

„Mie îmi aparțineau trei bănci care aveau o pondere de circa 37% pe piața bancară, iar Platon controla prin băncile sale 43% din piață. Aceasta a fost o operațiune specială pentru eliminarea concurentului la care a participat și Banca Centrală”, a declarat Ilan Șor.

El a precizat că BNM a alocat suma de 13,3 mil. de lei în calitate de garanție de stat pentru, chipurile, salvarea celor trei bănci, deși băncile nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au solicitat acest lucru. Imediat, în cele trei bănci, a fost instituită supravegherea directă care presupunea cheltuirea banilor la discreția sa.

Banii din cele trei bănci au început să fie scoși după 30 noiembrie 2014, când BNM a instituit regimul de supraveghere directă, a subliniat Ilan Șor. El a adăugat că, în sectorul bancar, criza și panica s-au amplificat mai ales după declarațiile lui Igor Dodon despre problemele de la BEM.

„Atunci noi asta nu înțelegeam, dar acum este foarte clar că asta a fost prima premisă pentru alocarea și cheltuirea a 13,3 mlrd. de lei”, a declarat Ilan Șor.

El a mai comunicat despre relațiile de prietenie dintre Veaceslav Platon și Emma Tăbârță, demonstrând jurnaliștilor copii ale corespondenței lor. Iar Ion Ropot a făcut, în 2014, controalele la „Moldinkonbank-ul” lui Platon și nu a depistat nici o încălcare. Asta chiar dacă era perioada „Landromatului”, iar în din bancă erau scoase sume colosale de bani și direcționate în offshoruri.

Liderul Partidului „ȘOR” a subliniat că din cele 13,3 mlrd. de lei alocate de stat, 4 mlrd. de lei au fost folosite la achitarea depozitelor din băncile lui Platon. Ilan Șor a mai comunicat despre faptul că activele „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank” – estimate la 4 mlrd. de lei – sunt vândute la prețuri derizorii.

„Vreau să atenționez că noi, acționarii băncilor care au fost lichidate ilegal, pregătim o cerere de chemare în judecată. Din start vă spun că această cauză va fi pierdută de țară”, a declarat Șor.

El a recomandat autorităților să accepte propunerea sa: să întoarcă celor trei bănci licențele pentru ca ele să-și poată relua activitatea. În acest caz, potrivit lui Șor, acționarii vor căuta soluții pentru restituirea creditelor neperformante. „Cred că într-un an noi vom reuși să întoarcem banii”, a adăugat Ilan Șor.

El a mai declarat că este gata să compară în instanță dacă i se va garanta un proces deschis și dacă îi va fi anulată măsura arestului.

De asemenea, Ilan Șor a subliniat că președintele Igor Dodon și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi aplică o presiune fără precedent pe magistrați și procurori în vederea obținerii unei sentințe de condamnare, dar și pentru a ascunde implicarea unor funcționari în frauda bancară.

„Sunt gata să demonstrez adevărul în instanță, dar ei mă privează de această posibilitate”, a spus Șor.

Ilan Șor l-a acuzat de uzurparea puterii în stat pe Igor Dodon, subliniind că singurul scop a actualei guvernări și a coaliției PSRM-PDM este să-i asigure acestuia realegerea pe al doilea termen de președinte. Ilan Șor s-a pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate, spunând că actualul Parlament nu reflectă voința alegătorilor.