Fracțiunea Partidului Politic ”ȘOR” a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare APCE
23/07/2019

Fracțiunea Partidului Politic ”ȘOR” a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare APCE

Deputații fracțiunii parlamentare ai Partidului Politic ”ȘOR” au avut o întrevedere cu membrii Comisiei de Monitorizare ai Adunării Parlamentare ai Consiliului Europei (APCE), în persoana lui Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis.

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat subiecte ce țin de situația social-politică din Moldova, dar și încălcarea drepturilor opoziției de către actuala majoritate parlamentară PSRM-ACUM, îndreptată împotriva oponenților politici. Un exemplu în acest sens este și faptul că majoritatea parlamentară a lipsit deputații fracțiunii Partidului ”ȘOR” de dreptul de a face parte din delegația APCE.

”În Parlamentul Republicii Moldova funcționează o majoritate parlamentară care profită de un fundal propagandistic post-electoral ce-i permite, deocamdată, să marginalizeze opoziția parlamentară prin metoda dictaturii majorității. Un exemplu elocvent este cazul scandalos al respingerii candidaturii deputatului înaintat de fracțiunea noastră parlamentară la funcția de președinte al Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice. Ținem să precizăm faptul că aproape două decenii, Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice se afla în „custodia” opoziției legislativului. Iar această practică a fost încălcată recent, după venirea la putere a coaliției PSRM-ACUM”, a menționat deputata Marina Tauber.

La fel, coraportorii APCE au fost informați și despre faptul că deputații din opoziție sunt acuzați de frauda bancară, fără careva probe, dar și despre viteza cosmică cu care sunt aprobate zeci de acte legislative.

”Deputații din majoritatea parlamentară răspândesc fără nicio reținere zvonuri și lansează acuzații în adresa unor politicieni din opoziție precum că aceștia din urmă ar avea o careva vină în contextul devalizării sistemului financiar-bancar, înainte ca organele de drept să finalizeze ancheta, să administreze obiectiv și sub toate aspectele și complet toate probele”, a mai declarat Tauber.

Totodată, fracțiunea Partidului ”ȘOR” în Parlament a vorbit și despre imixtiunea premierului Maia Sandu în actul justiției.

”Magistraților din țara noastră li s-a transmis un semnal cât se poate de clar că aceștia trebuie să țină cont deja de ambițiile noii puteri politice. Exemple sunt suficiente. Premierul Maia Sandu a emis deja câteva indicații, preluate de toată presa moldovenească, privind unele decizii pe care ar trebui să le adopte sau să nu le adopte anumite forumuri de magistrați sau de procurori. Asta este foarte grav”.

Coraportorii APCE s-au arătat interesați și de comportamentul majorității parlamentare. În acest context, Marina Tauber le-a adus la cunoștință faptul că în timpul ședințelor plenare, conducerea Parlamentului nu oferă dreptul la replică deputaților vizați, nu oferă posibilitatea de a pune întrebări către raportori, iar în același timp închide ochii asupra încălcărilor Regulamentului Parlamentului comise de către deputații din majoritatea parlamentară prin care sunt ofensați membrii opoziției.

Un alt subiect a ținut despre alegerile locale din toamna acestui an. Astfel, Partidul ”ȘOR” are temeri privind organizarea alegerilor libere și corecte. Și asta pentru că recent, a fost încălcat principiul de numire al noilor membri la CEC, toți cei trei fiind numiți din partea majorității parlamentare și niciunul din opoziție.

Coraportorii APCE, Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis se vor afla în Moldova în perioada 21-24 iulie, într-o vizită de informare.