Eroii căzuți pentru eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă au fost comemorați de parlamentari ai Partidului „ȘOR”
06/04/2021

Eroii căzuți pentru eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă au fost comemorați de parlamentari ai Partidului „ȘOR”

Deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”, alături de conducerea municipiului și a raionului Orhei, au participat, în data de 6 aprilie, la o acțiune de comemorare a eroilor căzuți pentru eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă. Alături de funcționari raionali și municipali din Orhei, parlamentarii au depus flori la monumentul eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din Orhei, în contextul celor 77 de ani de la eliberarea orașului.

Orheiul s-a aflat sub ocupație din iulie 1941 și până în aprilie 1944, timp în care peste 4000 de orheieni au fost executați, iar alți câțiva mii au fost mânați în robie sau închiși în lagăre de concentrare. 

„Este de datoria tuturor generațiilor să-și amintească de jertfa adusă în numele păcii și libertății. Mai ales că, în urma realizării cu succes a operațiunii Uman-Botoșani, au fost create condiții propice pentru eliberarea actualului teritoriu al Republicii Moldova de sub jugul fascist”, se arată într-un mesaj al Partidului „ȘOR” în contextul evenimentului de la Orhei. 

Formațiunea politică susține că ocupația fascistă a reprezentat o lecție dură pentru Moldova. 

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca să nu mai admitem repetarea unor asemenea evenimente negre. Pentru asta trebuie să eliminăm discursurile de ură și xenofobia, iar politicienii să nu facă declarații iresponsabile, care să conducă la divizarea oamenilor”, se arată în mesajul Partidului „ȘOR”.

Precizăm că operațiunea Uman-Botoșani, în cadrul căreia a fost eliberat Orheiul de sub ocupație, a fost una dintre cele mai complicate din cel de-Al Doilea Război Mondial și a servit drept premisă pentru eliberarea de fasciști a actualului teritoriu al Republicii Moldova.