Discursul deputatei Marina Tauber cu privire la aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului
12/07/2019

Discursul deputatei Marina Tauber cu privire la aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului

Organizarea internă a actualei componențe a Parlamentului Republicii Moldova, practic, s-a încheiat. Maniera în care acest proiect de hotărâre a fost dezbătut în comisii și în plen, la fel ca și alte chestiuni ce țin de formarea organelor de lucru ale Legislativului, impun câteva concluzii ce trebuie făcute publice. Este vorba, din păcate, despre o serie de constatări deloc plăcute privind maniera respingătoare, neregulamentară și antidemocratică în care se manifestă actuala majoritate parlamentară.

Doamnelor și domnilor deputați din majoritatea parlamentară.

Profitând de avantajul numeric de care se bucură domniile voastre, ați făcut tot posibilul pentru a limita, la maximum, participarea deputaților din opoziție la lucrările comisiilor permanente și la lucrările comisiilor speciale. Ați comis acest abuz în special acolo unde este vorba despre subiecte de interes major, a căror examinare necesită obiectivitate maximă și o distanțare absolută de orice preconcepție.

Ați recurs la tot felul de procedee pentru a vă crea condiții de activitate cvazi-obscură.

Ați respins, în repetate rânduri, candidaturile fracțiunii parlamentare a Partidului Politic ȘOR atât în comisiile speciale, cât și candidatura noastră la șefia Comisiei permanente pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice.

Ați făcut asta chiar dacă tot voi ați aprobat anterior un algoritm de partajare regulamentară între fracțiuni a funcțiilor de președinți de comisii parlamentare.

Atât vicleniile pe care le-ați folosit în încercarea voastră disperată de a scăpa de noi, la fel ca și justificările false invocate în susținerea a ceea ce ați comis în raport cu opoziția, denotă desconsiderarea vădită a ideii de transparență în general și a democrației parlamentare în special. Iar democrație parlamentară pur și simplu nu există acolo unde opoziției îi este rezervat un rol strict formal.

Cea mai recentă dezvinovățire emisă de conducerea Parlamentului legată de respingerea candidaturii mele la funcția de președinte al Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice este de-a dreptul ridicolă, dar și scandaloasă în același timp. Ați invocat o pretinsă sugestie din partea – atenție – a unor „parteneri externi” – care, chipurile, nu ar agrea candidatura mea la această funcție.

Ce ați dorit să spuneți cu asta? Că voința voastră politică își are sursele exclusiv în afara țării și că anumite cercuri din exterior ne „sugerează” chiar și astfel de amănunte în domeniul exercitării puterii și organizării lucrului organelor noastre de stat? Sau poate vreți să recunoașteți că vă pretați la transformarea oficială a țării noastre într-un protectorat?

Cum se răsfrâng astfel de aberații asupra prestigiului Parlamentului Republicii Moldova? V-ați pus această întrebare?

Doamnelor și domnilor.

Eu nu am nevoie de funcția de președinte de comisie. Eu, la fel ca și colegii mei, am mandatul cetățenilor care m-au votat. Voi, cei din majoritate, ne-ați propus funcția respectivă, pentru ca tot voi, într-un final să refuzați să ne-o oferiți. Este o problemă inventată de domniile voastre. Vă lăsăm toată libertatea să o rezolvați așa cum vă dictează demnitatea, dar și nivelul vostru de dispreț față de recomandările și raportul comisiei de la Veneția nr. 497/2008 privind rolul opoziției în Parlamentul democratic, Rezoluția APCE nr. 1601 din 2008 privind rolul opoziției în Parlamentul democratic, regulamentul Parlamentului și față de spiritul parlamentarismului.

Noi știm să ne facem datoria de deputat. Ne vom exercita cu profesionalism și cu dedicare mandatele. Știm bine ce așteaptă de la noi cetățenii, pentru că suntem permanent printre ei.

Iar azi vă oferim toată libertatea să jucați până la capăt această farsă în lipsa noastră.

Vă mulțumesc pentru atenție.

https://www.youtube.com/watch?v=GCk43-VoUgM