Deputații PSRM s-au dezis oficial de propriile promisiuni: au respins inițiativa Partidului ȘOR privind anularea interdicțiilor pentru unele emisiuni TV ruse
18/06/2020

Deputații PSRM s-au dezis oficial de propriile promisiuni: au respins inițiativa Partidului ȘOR privind anularea interdicțiilor pentru unele emisiuni TV ruse

Deputații Partidului Socialiștilor, formațiune care promitea în campanie anularea așa-numitei legi antipropagandă, au respins joi în parlament includerea în ordinea de zi a proiectului Partidului Politic „ȘOR” care prevede modificări la Codul serviciilor media audiovizuale în acest sens.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Igor Himici a propus în debutul ședinței Legislativului proiectul de lege care prevede anularea reglementărilor actuale prin care nu este permisă difuzarea unor emisiuni TV, inclusiv din Federația Rusă. Igor Himici a menționat că prevederea respectivă contravine unor reglementări internaționale.

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au înregistrat anterior în Parlament proiectul de lege prin care propun anularea restricțiilor în privința unor emisiuni de la posturile rusești de televiziune. Amendamentul vine să anuleze o prevedere neconstituțională, în urma unui număr mare de solicitări din partea cetățenilor. Deputații Partidului „ȘOR” consideră că interdicția respectivă reprezintă o încălcare a dreptului la informare.

Amintim că Parlamentul din legislatura precedentă a operat modificări la vechiul Cod al Audiovizualului, intrate în vigoare în 2018, prin care s-a interzis retransmisiunea unor categorii de emisiuni, în special cele cu caracter politic și militar dintr-un șir de state, inclusiv din Rusia. Ulterior a fost adoptat un nou Cod – cel al serviciilor media audiovizuale care a păstrat interdicțiile respective, chiar dacă au fost criticate de reprezentanți ai societății, dar și ai unor organizații internaționale.

Partidul Socialiștilor, dar și liderul său neformal, Igor Dodon, care se declară apărători a unor relația specială dintre Republica Moldova și Federația Rusă, au promis anularea prevederilor respective, îndreptate anume împotriva televiziunilor din această țară, dar nu au întreprins nimic în acest sens.