Deputații Partidului ȘOR au propus mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru 2020
17/12/2019

Deputații Partidului ȘOR au propus mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru 2020

Deputații din partea Partidului Politic „ȘOR” au înregistrat o serie de modificări la Legea Bugetului de Stat pentru 2020, care urmează să fie discutat în lectura a doua, în această săptămână.

Amendamentele se referă, în principal, la includerea în buget a fondurilor necesare pentru finanțarea proiectelor sociale și de infrastructură în localitățile în care echipa Partidului „ȘOR” a câștigat alegerile locale. Este vorba în special de satele din raionul Orhei, unde formațiunea politică deține majoritatea în Consiliul raional și controlează 28 de primării sătești, precum și mun. Orhei. 

Fracțiunea Partidului „ȘOR” pregătește, de asemenea, amendamente și pentru alte localități din diferite raioane, unde echipa lui Ilan Șor a obținut mandate de primar, fiind vorba de 13 sate sau comune din zece raioane, precum și orașul Taraclia.

În opinia reprezentanților Partidului „ȘOR”, amendamentele propuse ar urma să asigure implementarea proiectelor și programelor vitale oamenilor și ar permite deja în 2020 să fie soluționate cele mai acute probleme ale cetățenilor.

Anterior, reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat în repetate rânduri că planifică să implementeze programe sociale și de dezvoltare a infrastructurii de anvergură în localitățile conduse de reprezentanții echipei lui Șor. Pentru acoperirea financiară a proiectelor, pe lângă fondurile publice, ar urma să fie utilizate surse suplimentare, inclusiv cele de pe urma creșterii bugetelor locale, precum și investiții sociale private. Asemenea practici au fost utilizate cu succes în mun. Orhei, unde, începând cu 2015, bugetul local a crescut, grație aplicării disciplinei financiare și sporirea  veniturilor fiscale, de peste trei ori, precum și din contul investițiilor sociale extrabugetare. Drept rezultat, orașul Orhei a devenit localitatea cu cea mai dinamică dezvoltare în Moldova. Aici sunt implementate programe sociale proprii, proiecte de dezvoltare a infrastructurii, dar și cele economice, fapt care a condus la impulsionarea antreprenoriatului și a calității vieții urbane per ansamblu. 

Bugetul de Stat pentru 2020 al Republicii Moldova a fost adoptat de Parlament în prima lectură acum două săptămâni. Veniturile bugetare calculate se cifrează la peste 69 de miliarde de lei, iar cheltuielile la aproximativ 77 de miliarde de lei. Deficitul bugetar calculat se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. Proiectul legii Bugetului de Stat urmează să fie adoptat în lectură finală de Parlament până la sfârșitul anului.