Deputații Partidului ȘOR cer anularea imunității parlamentare prevăzute în Constituție și îndeamnă toți deputații să susțină inițiativa
12/08/2019

Deputații Partidului ȘOR cer anularea imunității parlamentare prevăzute în Constituție și îndeamnă toți deputații să susțină inițiativa

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” a elaborat proiectul de modificarea a Constituției privind anularea imunității de deputat și îndeamnă deputații din toate grupurile parlamentare să susțină această inițiativă și să treacă în cel mai scurt timp posibil procedurile legale din Parlament. Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” consideră că legiuitorii nu au nevoie de privilegii mai deosebite decât ceilalți cetățeni ai țării și trebuie să răspundă în fața legii de rând cu toți ceilalți.

„Am elaborat acest proiect și ca răspuns la multiplele speculații în adresa noastră. Acest proiect este o confirmare a faptului că deputaților Partidului ”ȘOR” nu le este frică de anchetă, nu sunt cu nimic vinovați și nu au de ce se ascunde după imunitate. Am venit în Parlament ca să schimbăm viața oamenilor în bine, dar nu ca să ne ascundem după diferite privilegii. Sperăm că această poziție să fie susținută de absolut toți deputații din Parlament”, a declarat într-un briefing de presă la Parlament, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.

Ideea inițiativei fracțiunii Partidului Politic ȘOR este simplă – deputații, la fel ca toți ceilalți cetățeni, pot fi supuși oricăror proceduri juridice și de investigații dacă acestea sunt motivate.

Autorii consideră că această inițiativă ar trebui susținută prin consens al tuturor deputaților.  „ Pentru realizarea acestei idei este necesară modificarea Constituției (articolul 70), precum și a unui șir de acte legislative. Astfel, este necesară susținerea din partea majorității deputaților. Este cunoscut faptul că pentru modificarea Constituției este necesară susținerea unui număr mai mare de deputați -pentru înregistrare 1/3 și pentru adoptare – 2/3. Dar noi considerăm că inițiativa noastră trebuie să fie susținută de toate fracțiunile și de toți  deputații din Parlament. Acest proiect are mai multe șanse de succes și ca să fie implementat efectiv dacă va exista un consens total al deputaților. Noi așteptăm ca proiectul nostru să fie susținut unanim.”, a menționat Marina Tauber.

În opinia fracțiunii, anume acest proiect va arăta cetățenilor cât de interesați sunt deputații din Parlament să se ascundă după imunitatea parlamentară. „Haideți să vedem cum vor reacționa la proiectul nostru reprezentanții altor fracțiuni. Acum, toți cetățenii țării vor avea ocazia să vadă care este, în realitate, atitudinea fiecărui deputat față de imunitatea parlamentară”.

Fracțiunea Partidului ȘOR consideră că deputații au ajuns în Parlament să slujească poporul, dar nu să se comporte ca niște feudali. „Fiți de acord, deputatul trebuie să lucreze pentru alegători, pentru cetățeni, dar nu să se ascundă după imunitate, după pașaportul diplomatic, sau să fluture cu legitimația în fața polițiștilor. La urma urmei, deputatul este servitorul poporului, dar nu un feudal. Acest proiect de lege va permite Procuraturii și organelor de anchetă fără multă zarvă și showuri politice ieftine să-și facă treaba, să prevină fărădelegile și să-i pedepsească, la necesitate pe cei care dețin mandatul de deputat”, a precizat Marina Tauber.

Fracțiunea Partidului ȘOR amintește că au mai existat tentative de a anula imunitatea parlamentară, dar niciuna nu a fost finalizată, dar anume acum este timpul oportun pentru pune punct pe acest subiect. „Noi considerăm acest proiect de lege ca fiind unul democratic și util țării noastre. Știm că astfel de încercări au mai fost. Dar anume astăzi a venit momentul ca toți deputații să se unească în jurul acestei  idei și să rezolve această chestiune importantă pentru țară”, a mai punctat sursa citată.

Deputații fracțiunii Partidului ȘOR își îndeamnă toți colegii să susțină inițiativa astfel încât să treacă procedurile parlamentare în cel mai scurt timp. „La final, vrem să ne exprimăm speranța că inițiativa privind anularea imunității parlamentare va fi nu doar înregistrat în Parlament, dar va trece și toate procedurile necesare în comisii, va fi inclus în agendă și va fi adoptat la una din ședințele următoare le Legislativului. Noi, de asemenea, contăm că absolut toți deputații, indiferent de fracțiune și apartenență politică, se vor uni în jurul inițiativei noastre”, a făcut apel, la finalul prezentării sale, Marina Tauber, anunțând că toți deputații care vor să facă cunoștință cu inițitiva și să o semenze, o pot face în biroul 605 din Parlament.