Denis Ulanov: Prin subminarea activității Parlamentului, Igor Dodon uzurpează puterea în stat
25/07/2020

Denis Ulanov: Prin subminarea activității Parlamentului, Igor Dodon uzurpează puterea în stat

Republica Moldova este țară parlamentară, cu toate acestea, Igor Dodon, care, potrivit Constituției, are un rol simbolic, și-a subminat instituțiile statului, inclusiv activitatea parlamentului, uzurpând astfel puterea în stat, a menționat vineri la emisiunea „Moldova zi de zi” de la Televiziunea Centrală, deputatul Partidului Politic „ȘOR”, juristul Denis Ulanov.

În cadrul intervențiilor sale la emisiune, Denis Ulanov a prezentat mai multe încălcări comise de conducerea parlamentului, dar și din afara legislativului, care au afectat activitatea organului legislativ suprem al țării și practic l-au deconectat de la procesul de luare a deciziilor.
„În ultimul an, de facto, Dodon deconectează parlamentul atunci când dorește, formează agenda parlamentului, data ședințelor, etc”, a precizat Denis Ulanov.

El a calificat aceasta drept uzurpare a puterii în stat, amintind că Republica Moldova este țară parlamentară. „Parlamentul trebuie să joace un rol mai important decât cel de acum, când este subminat de președinte, care de fapt ar trebui, potrivit Constituției, să aibă un rol limitat. Uzurparea puterii care are loc astăzi ar trebui să fie obiectul controlului parlamentar și al activității SIS, dar nu invers”, a declarat deputatul Denis Ulanov.

În acest context, el nu a exclus că și în viitoarea sesiune, Igor Dodon va încerca să intervină cât mai mult în activitatea legislativului și va face presiuni ca acesta să nu poată începe ședințele în timpul apropiat.

Referindu-se și la graba cu care actuala majoritate a închis sesiunea de primăvară-vară, Denis Ulanov a menționat că s-a procedat așa din frică pentru ca actuala guvernare să nu rămână fără majoritate parlamentară, care este extrem de fragilă.