Denis Ulanov: Mai mult de jumătate din țările lumii au renunțat la trecerea la ora de vară și de iarnă, iar Moldova ar trebui să se numere printre acestea
08/04/2021

Denis Ulanov: Mai mult de jumătate din țările lumii au renunțat la trecerea la ora de vară și de iarnă, iar Moldova ar trebui să se numere printre acestea

Renunțarea din acest an la trecerea la ora de vară și de iarnă și rămânerea la ora standard. Sunt prevederile unui proiect de lege înregistrat în Parlament de către deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, care consideră că schimbarea orei nu mai este actuală, iar multe țări au renunțat la această practică.  

„Această practică nu favorizează reducerea consumului de energie electrică, așa cum s-a propus inițial, în schimb, afectează sănătatea oamenilor. Există multe cercetări care confirmă faptul că trecerea la ora de vară, iar apoi la cea de iarnă, provoacă tulburări de somn și îi dezechilibrează pe oameni pentru o perioadă îndelungată”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege elaborat de deputatul Denis Ulanov.

Parlamentarul mai spune că în Uniunea Europeană se discută de mult timp despre renunțarea la trecerea la ora de iarnă și de vară, decizia fiind votată de Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European. „Mai mult de jumătate din țările lumii au renunțat să mute acele ceasornicelor, iar Republica Moldova, iar trebui să se numere printre ele”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”.

Oamenii de știință au demonstrat că practica trecerii la ora de vară și de iarnă, instituită în anii ’70 ai secolului trecut, de dragul economisirii energiei electrice, este un mit. A fost dovedit faptul că trecerea la ora de vară contribuie la o reducere a consumului anual de energie electrică cu numai 0,03%. În schimb, efectele negative asupra organismului uman sunt foarte grave, fiind înregistrate, în special, un număr mare de atacuri de cord.