Declarația Partidului ȘOR cu privire la transferarea  subvențiilor din Bugetul de Stat pentru lupta cu pandemia de COVID-19
25/03/2020

Declarația Partidului ȘOR cu privire la transferarea subvențiilor din Bugetul de Stat pentru lupta cu pandemia de COVID-19

În contextul luptei cu noul Coronavirus și reducerii impactului crizei economice și sociale, Partidul Politic „ȘOR” salută inițiativa unor formațiuni și grupuri parlamentare privind identificarea soluțiilor legale pentru a renunța și a dona subvențiile din Bugetul de Stat prevăzute pentru finanțarea partidelor.

Propunem ca fiecare partid să facă demers către instituțiile abilitate cu transferarea acestor subvenții prin care să anunțe oficial că renunță la banii pe care urmează să-i primească de la stat și să solicite ca aceștia să fie transferați în fondul pentru combaterea răspândirii noului Coronavirus.

Așa ar fi procedat Partidul „ȘOR”, dacă regimul lui Dodon, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale pe care o controlează, nu ar fi decis, în mod ilegal și abuziv, lipsirea formațiunii de alocațiile de la Bugetul de Stat.

În acest context, precizăm că reprezentanții formațiunii noastre pregătesc deja dosarul pentru a depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care va contesta hotărârea ilegală a CEC prin care Partidul Politic „ȘOR” a fost lipsit abuziv de subvențiile de la stat, asupra cărora avea dreptul legal reieșind din rezultatele pe care le-a obținut la alegerile parlamentare și locale din 2019. De asemenea, va fi atacată și hotărârea CEC, confirmată de Curtea Supremă de Justiție, privind excluderea ilegală a candidatului Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

Prin această declarație, Partidul Politic „ȘOR” anunță oficial că după ce va câștiga la CtEDO, nu va cere să-i fie returnați banii. De aceea, insistăm ca subvențiile de circa 2,4 mil. de lei, de care am fost lipsiți în anul 2020, să fie alocate nemijlocit sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19, dar și pentru diminuarea consecințelor pandemiei asupra cetățenilor și a economiei țării.

Partidul „ȘOR” le solicită formațiunilor politice parlamentare, dar și altor partide să se alăture inițiativelor sale de susținere a populației și a mediului de afaceri în contextul situației grave cu care se confruntă țara în contextul răspândirii COVID-19.

Facem apel la actuala guvernare să dea dovadă de responsabilitate și să întreprindă acțiuni concrete și la timp pentru a minimiza consecințele crizei economice și sociale, dar și pentru a preveni colapsul care amenință Republica Moldova.