Declarația Partidului ȘOR
03/12/2018

Declarația Partidului ȘOR

Centenarul Unirii – o dată istorică, a fost marcată pe larg în Republica Moldova. Este un lucru absolut normal, deoarece istoria multiseculară a propriei țări, în toată diversitatea ei, trebuie cunoscută și  respectată.

Dar, în același timp, provoacă îngrijorări un șir întreg de declarații la această temă, făcute de înalți funcționari guvernamentali. Din declarațiile lor reiese că idealul unirii este pentru ei unul din principalele scopuri politice. În opinia noastră ar trebuie să explice în ce calitate au exprimat această opinie – de persoane private sau ca reprezentanți ai guvernului unui stat independent.

Partidul ȘOR este un partid al statalității Moldovenești, pentru care independența Republicii Moldova este o valoare absolută. Suntem absolut convinși că Moldova nu doar are tot dreptul să rămână un stat independent, dar și posibilitatea de a suplini conceptul de suveranitate cu un conținut pragmatic, socio-economic. În conformitate cu un întreg șir de parametri obiectivi, Moldova poate și trebuie să devină o țară de-sine-stătătoare în care să fie construită o societate prosperă pentru toți.

Partidul Șor îi cheamă pe toți actorii procesului politic din Republica Moldova să se abțină de la declarații și acțiuni care pun la îndoială continuitatea statalității moldovenești și provoacă tensiuni periculoase în societatea moldovenească multietnică.