Declarația Partidului Politic ȘOR cu privire la hotărârea Curții Supreme de Justiție
13/03/2020

Declarația Partidului Politic ȘOR cu privire la hotărârea Curții Supreme de Justiție

Hotărârea de vineri, 13 martie, a Curții Supreme de Justiție, adoptată în urma presiunilor exercitate direct de Igor Dodon confirmă încă o dată faptul că Republica Moldova alunecă vertiginos spre o veritabilă dictatură în care toate instituțiile statului, inclusiv puterea judecătorească, au fost concentrate în mâinile unui singur politician. Derapajele antidemocratice se întețesc în ajunul alegerilor prezidențiale și a posibilelor alegeri parlamentare anticipate din toamna acestui an, ceea ce provoacă îngrijorări și mai mari în privința viitorului democrației în Republica Moldova.

Anularea înregistrării, adică excluderea din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală Hâncești a candidatului Partidului Politic „ȘOR”, Vitalie Balinschi, reprezintă o încălcare grosolană a normelor democratice și a unui proces electoral corect.

Guvernarea a întreprins măsuri fără precedent pentru a ajunge la această situație, inclusiv intimidarea cetățenilor în sate și orașe, prin intermediul poliției și procurorilor, presiuni asupra instituțiilor statului, precum Comisia Electorală Centrală, dar și a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție. 

Deși Partidul Politic „ȘOR” a prezentat atât la Comisia Electorală Centrală, dar în special în instanțele de judecată, dovezi incontestabile care demonstrează inconsistența învinuirilor aduse, acestea nu au fost luate calcul de CEC și CSJ, care au dat dovadă de un nihilism absolut, ceea ce demonstrează suplimentar că au îndeplinit comenzi politice. Partidul Politic „ȘOR” cunoaște din surse sigure că Igor Dodon, prin intermediul fostului său consilier, actualul secretar al CEC, Maxim Lebedinschi, a exercitat presiuni enorme asupra judecătorilor CSJ.

În cadrul ședinței de la Curtea Supremă de Justiție, noi am atras atenția asupra faptului că în privința a doi din cei cinci judecători care au făcut parte din completul de judecată și anume,Tamara Chișcă-Doneva și Nina Vascan avem îndoieli rezonabile referitoare la obiectivitatea şi nepărtinirea lor și am cerut recuzarea acestora. Solicitarea reprezentantului nostru în instanță însă a fost respinsă neargumentat. 

Având în vedere multiplele încălcări și abuzuri, Partidul Politic „ȘOR” anunță oficial că va ataca Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care s-a mai pronunțat deja pe plângeri similare, dându-le dreptate reclamanților.

Partidul Politic „ȘOR” își anunță susținătorii, în special alegătorii de la Hâncești, care au demonstrat o susținere masivă pentru Vitalie Balinschi și programul său, că nu va ceda presiunilor politice.

Hotărârea de vineri, 13 martie, a CSJ este un atac nu doar împotriva Partidului Politic „ȘOR”, dar și o încălcare a drepturilor celor peste 10.000 de locuitori ai circumscripției uninominale Hânceșlti care l-au desemnat pe Vitalie Balinschi drept candidat al poporului la scrutinul parlamentar, dar și o ofensă adusă celor peste 10.000 de cetățeni care au protestat în fața Curții de Apel Chișinău împotriva abuzurilor guvernării și a presiunilor asupra opoziției.

Având în vedere hotărârea vădit neargumentată juridic a Curții Supreme de Justiție, presiunile exercitate asupra opoziției pe parcursul întregii campanii electorale, intimidările asupra cetățenilor, dar și multiplele încălcări ale candidatului puterii la aceste alegeri, inclusiv tăinuirea mijloacelor financiare și coruperea alegătorilor, Partidul Politic „ȘOR” cere declararea alegerilor parlamentare noi din circumscripția uninominală Hâncești ca fiind nevalabile. Aceste alegeri nu vor mai reprezenta voința alegătorilor, având în vedere faptul că un candidat considerat printre favoriții cursei electorale, pentru care au semnat peste 10.000 de cetățeni.

Totodată, Partidul Politic „ȘOR” își reiterează demersurile către societatea civilă și comunitatea internațională să urmărească atent atât procesul politic din Republica Moldova, pentru a împiedica abuzurile și ilegalitățile de mai departe a actualei guvernări socialiste de la Chișinău.