Declarație
12/03/2020

Declarație

Partidul Politic „ȘOR” condamnă cu fermitate practica la care a recurs Curtea de Apel Chișinău miercuri, 11 martie, la examinarea cererii depuse de reprezentanții formațiunii împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale care a refuzat să penalizeze acțiunile ilegale ale candidatului PSRM la Hâncești, Ștefan Gațcan.

Deși Partidul Politic „ȘOR” a depus cererea sa în conformitate cu toate prevederile legale, Curtea de Apel Chișinău a încălcat flagrant practica judiciară și a examinat-o pe ascuns, hoțește, fără citarea părților, fără a anunța în prealabil data și ora examinării cererii.

Calificăm comportamentul Curții de Apel Chișinău drept părtinitor și neconform cu legea, care a favorizat comiterea unei ilegalități crase și la privarea drepturilor părților de a se pronunța pe marginea cererii depuse.

Partidul Politic „ȘOR” consideră că în spatele modului în care Curtea de Apel a examinat cererea sa este reacția lui Igor Dodon la decizia din ajun, prin care instanța a respins o cerere abuzivă a Comisiei Electorale Centrale de a-l exclude din cursa electorală de la Hâncești pe candidatul Vitalie Balinschi. Prin organizarea ședinței pe ascuns, Dodon a vrut să se asigure că judecătorii vor lua hotărârea ce îi convine. În plus, ar putea fi un semnal pentru judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să se pronunțe joi, 12 martie, pe marginea recursului depus de CEC în privința lui Vitalie Balinschi.

Partidul Politic ȘOR condamnă presiunile efectuate de actuala guvernare de la Chișinău și în special de Igor Dodon, asupra justiției și solicită judecătorilor care examinează cauza să refuze să îndeplinească oricare comenzi politice. Partidul Politic „ȘOR” va reacționa dur împotriva oricăror tentative de subminare a justiției și se va adresa instituțiilor și organizațiilor internaționale în vederea stopării acestor practici în Republica Moldova.

Chișinău

12.03.2020