Consilierii Partidului „ȘOR” în CMC propun o politică mai flexibilă la darea în arendă a spațiilor nelocative:  „ar genera la buget venituri substanțiale”
05/08/2020

Consilierii Partidului „ȘOR” în CMC propun o politică mai flexibilă la darea în arendă a spațiilor nelocative: „ar genera la buget venituri substanțiale”

Consilierii Partidului „ȘOR” în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) propun formarea unui grup de lucru pentru identificarea unor soluții privind darea în arendă a spațiilor nelocative din proprietate municipală. În prezent, peste un milion de metri pătrați de spațiu nelocativ din Chișinău sunt pustii și reprezintă venituri anuale ratate de circa 24 mil. de euro la bugetul municipal. Un proiect de decizie pentru formarea unui grup de lucru, care să propună politici flexibile în acest sens, va fi propus de aleșii locali ai Partidului „ȘOR”.

Consilierul din partea Partidului „ȘOR”, Valeri Klimenko s-a declarat sigur că o politică flexibilă în ceea ce privește darea în arendă a spațiilor nelocative ar genera venituri substanțiale la buget.

„În subordinea CMC sunt peste un milion de metri pătrați de spații nelocative pe care le-am putea da în arendă și obține mijloace bugetare suplimentare. Am putea să le dăm în arendă la prețuri mai mici de piață și, în consecință, să obținem venituri consistente la buget”, a arătat Klimenko.

Alesul local a precizat că bugetul ratează anual venituri de circa 24 mil. de euro. “Dacă dăm în chirie la preț de 2 euro pentru mp, adică chiar mai puțin decât media de 5 euro, atunci vom acumula lunar în bugetul municipal 2 mln euro, iar anual 24 mln euro”, a spus Klimenko.

Potrivit lui, este vicioasă practica când proiectele de hotărâri cu privire la darea în arendă a spațiilor nelocative din proprietate municipală sunt examinate, uneori, câte 3-4 ani.

„Partidul „ȘOR” propune să fie creat un grup de lucru care să propună soluții în acest sens. Există legea ce reglementează formarea prețurilor, dar noi trebuie să fim flexibili, mai ales în condițiile de azi când concurența e acerbă. Această flexibilitate trebuie să atragă eventualii chiriași, iar banii să ajungă în bugetul municipal”, a declarat Klimenko, adresându-se colegilor din CMC.

Valeri Klimenko a mai spus că autoritățile trebuie să acționeze rapid, deoarece aceste spații degradează pentru că nu sunt folosite, iar bugetul municipal suportă cheltuieli mari pentru încălzirea lor pe timp de iarnă.