Consilierii Partidului  “ȘOR” propun ca hrana pentru elevi și copiii din grădinițe să fie preparată în condiții de restaurant
17/07/2020

Consilierii Partidului “ȘOR” propun ca hrana pentru elevi și copiii din grădinițe să fie preparată în condiții de restaurant

Consilierii municipali ai Partidului “ȘOR” propun introducerea unui serviciu de catering pentru alimentația copiilor din grădinițele și școlile din Chișinău, exact după modelul care funcționează cu succes la Orhei. Recomandarea a fost făcută la ședința Consiliului municipal Chișinău, în cadrul căreia a fost examinat subiectul alimentației în instituțiile de învățământ.

Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, în prezent o parte semnificativă a bugetului pentru educație nu este cheltuită pentru instruirea copiilor, ci pentru amenajarea bucătăriilor și a cantinelor, și angajarea personalului, fiind vorba de bucătari și ajutori de bucătari. O altă problemă este criza permanentă de lucrători calificați. Prin urmare, Primăria propune modificarea sistemului de alimentație și îi deleagă Consiliului municipal responsabilitatea pentru stabilirea modului de funcționare a acestuia.

Consilierul Partidului “ȘOR”, Valerii Klimenco le-a propus colegilor din CMC să aplice la Chișinău practica de la Orhei, acolo unde hrana pentru copii este pregătită în condiții de restaurant. Iar pentru a înțelege mai bine cum are loc procesul, el a sugerat să fie creat un grup de lucru care să viziteze grădinițele din Orhei.

“Dacă preluăm practica Orheiului, în decursul unui an putem economisi 10 milioane de lei. Din grădinițe nu o să se mai fure alimentele și totodată scăpăm de problema lipsei de personal calificat, care acum este una foarte serioasă. Dar cel mai important e că hrana oferită copiilor o să se îmbunătățească semnificativ”, a declarat Valerii Klimenco.

“Din start trebuie să excludem problema concedierii personalului, pentru că atât bucătarii cât și ajutoarele lor pot fi implicați cu succes în noul sistem”, a adăugat consilierul municipal al Partidului “ȘOR”, Serghei Burgudji.

Sistemul de catering fost introdus în grădinițele din Orhei la inițiativa primarului onorific al orașului, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Shor. Același model este folosit și în mai multe sate din raionul Orhei și a fost înalt apreciat de părinți și administrațiile grădinițelor.