Comisia de anchetă: BEM a fost jefuită până la venirea lui Ilan Șor
17/10/2019

Comisia de anchetă: BEM a fost jefuită până la venirea lui Ilan Șor

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a prezentat joi raportul investigațiilor pe care le-a făcut timp de patru luni. Una din constatările raportului este faptul că deja în 2011 situația de la BEM în ce privește managementul și împrumuturile nerambursate era catastrofală.

Astfel, Comisia parlamentară a confirmat declarațiile lui Ilan Șor pe care le-a făcut anterior anchetei și opiniei publice referitor la faptul că după ce a preluat controlul la BEM, el a descoperit deficituri uriașe și mai multe credite nerambursate, accesate până la venirea sa la BEM.

În legătură cu acest fapt, în cadrul discuțiilor pe marginea raportului Comisiei în plenul Parlamentului, deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR” au atras atenția parlamentarilor și cetățenilor că această Comisie, formată din componentele coaliției, nu au putut ascunde un adevăr evident și au recunoscut că jaful bancar a fost comis cu multă vreme până la Ilan Șor.

În discursul său de la tribuna centrală a Parlamentului, deputatul Denis Ulanov a calificat concluziile Comisiei drept importante, dar, în același timp, incomplete. Președintele fracțiunii Partidului „ȘOR” a remarcat că „dacă majoritatea parlamentară nu ar fi refuzat să includă în componența Comisiei și reprezentanții fracțiunii de opoziție „ȘOR”, rezultatele ar fi fost mai bune, iar tabloul celor petrecute – mai amplu.

Ulanov i-a reproșat Comisiei că nu a fost suficient de obiectivă și nu a examinat toate faptele pe caz. Deputatul a atras atenția că cei din Comisie nu au respectat prevederile dispoziției Parlamentului în care se menționa că situația trebuie investigată începând cu 2010, însă, din cauze necunoscute, Comisia a studiat situația din sectorul bancar doar începând cu 2011.

De asemenea, deputatul de opoziție și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că membrii Comisiei „au închis ochii” la o serie de fapte ce vizează implicarea în scandalul bancar a familiei spicherului Parlamentului, Zinaida Greceanâi, soțul, căreia a luat un împrumut de milioane de la BEM și nu l-a rambursat, precum și alte fapte care au dus la falimentarea băncii. 

„Problemele au început încă din 2000, când Dodon era ministru și anume atunci s-a pus temelia falimentării BEM. Unde sunt împrumuturile acordate lui Țopa, soțului Zinaidei Greceanâi, unde este în raport perioada în care Gacichevici a fost la BEM?”, s-a întrebat Ulanov, concluzionând că raportul este un document politic și incomplet, astfel că nu va fi susținut de facțiune.

Amintim că în ultimele patru luni o Comisie parlamentară a investigat circumstanțele în care s-a produs jaful bancar. În 2015, Ilan Șor, care a fost unul dintre administratorii BEM, a făcut apel la organele de anchetă cu propunerea de a coopera și a furniza date și informații importante. Acestea au permis să se facă lumină asupra situației reale și să dezvăluie schemele de corupție din eșaloane superioare ale puterii. În rezultatul mărturiilor lui Șor, fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat și își execută pedeapsa. Ilan Șor a declarat public în repetate rânduri că acuzațiile lansate la adresa sa urmăresc să-l facă „țap ispășitor” pentru a acoperi autorii și beneficiarii reali ai fortului bancar.