Cazul favorizării unui agent economic de către șeful IP Orhei a ajuns în atenția deputaților Partidului „ȘOR”
29/04/2020

Cazul favorizării unui agent economic de către șeful IP Orhei a ajuns în atenția deputaților Partidului „ȘOR”

Deputații Partidului „ȘOR” cer investigarea cazului de protejare a intereselor SRL „Cariera Ivanos” din Orhei de către șeful Inspectoratului de Poliție. Între timp, administrația municipiului identifică soluții pentru a face un drum bun și a asigura liniștea în sectorul Lupoaica al orașului, situat în preajma agentului economic.

Asigurările au fost făcute, aseară, de deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului „ȘOR”, și Pavel Verejanu, primar de Orhei, în cadrul emisiunii „Ora locală” de la Orhei TV, răspunzând la întrebarea unui telespectator revoltat de starea dezastruoasă în care a ajuns stradela Cupcea, exprimând multiplele plângeri ai locuitorilor sectorului Lupoaica. Drumul este deteriorat în mare parte de camioanele de mare tonaj ale companiei respective care circulă zilnic pe această stradă. De altfel, de ani buni, agentul economic nici nu achită impozitele și taxele.

Primarul Pavel Verejanu spune că firma este protejată de Nicolae Cortac, șeful interimar al Inspectoratului de Poliție din Orhei.

„Este aberant când un comisar îi ține umbrela unui agent economic, care nici măcar nu achită taxele și impozitele obligatorii în bugetul Primăriei Orhei”, a declarat primarul, acuzându-l pe comisar că merge împotriva împotriva legii și a intereselor locuitorilor orașului.

Edilul a precizat că în perioada 2015-2019, autoritățile au reparat de două ori drumul de care se folosesc inclusiv „camioanele monstruoase” ale agentului economic. Din cauza că drumul s-a deteriorat din nou, autoritățile publice locale și-au propus să-l repare și în acest an. Primăria a propus un drum de ocolire pentru mijloacele de transport pe perioada lucrărilor, dar IP Orhei, depășindu-și competențele, a respins soluția respectiv, blocând astfel reparația străzii.

„Am propus să fie folosit de agentul economic un drum de ocolire, însă domnul comisar a făcut-o pe expertul și zis că nu-i bun. Competența lui e să vegheze ordinea publică, dar nu să-și atribuie rol de expert pentru a aprecia dacă e bun sau nu drumul”, a remarcat Pavel Verejanu, care a amintit că pentru administrația locală prioritare sunt interesele cetățenilor.

Deputații Partidului „ȘOR” se vor implica direct în soluționarea problemei, a anunțat secretarul fracțiunii parlamentare a formațiunii, Marina Tauber. Ea a declarat că va fi investigat și aspectul favorizării unui agent economic de către Nicolae Cortac.

„În spatele acestei probleme stau interesele ascunse ale unor persoane care l-au implicat și pe comisarul de poliție”, a declarat Tauber, remarcând că mulți se plâng de faptul că noul șef al IP Orhei comite abuzuri și îi favorizează pe unii agenți economici.

Amintim că de mai mulți ani, mai ales locuitorii sectorului Lupoaica se plâng constant pe SRL „Cariera Ivanos”. Din cauza activității carierei, locuințele din preajmă au dat fisuri, iar transportul agentului economic care circulă în sectorul Lupoaica din Orhei pune în pericol siguranța cetățenilor, în special a copiilor, în situația în care aici este amplasată și o grădiniță. Primăria Orhei a acuzat de mai multe gestionarii SRL Cariera „Ivanos” de activitate ilegală. Agentul economic nu achită plățile pentru exploatarea carierei din 1997. Primăria Orhei insistă asupra schimbării statutului carierei, astfel încât proprietarii să achite taxe și impozite în bugetul local.