Beneficiarii Magazinelor Sociale au adoptat o declarație în sprijinul „Merișor”
16/06/2020

Beneficiarii Magazinelor Sociale au adoptat o declarație în sprijinul „Merișor”

Declarații în sprijinul Magazinelor Sociale „Merișor” au fost transmise azi la sediul Partidul Democrat din Moldova (PDM), din partea beneficiarilor “Merișor” din toată țara. Acestea au fost adoptate de cetățeni în cadrul unor acțiuni publice care au avut loc în toată țară, ei fiind nemulțumiți după ce liderul PD, Pavel Filip, a spus la o ședință de partid că Magazinele Sociale trebuie închise pentru că vând produsele la prețuri mici.

„Pentru noi, magazinul „Merișor” reprezintă, practic, singura sursă de existență, mai ales în criza în care a fost adusă țara de actuala guvernare. În timp ce guvernarea ne-a lăsat fără nici o sursă de existență, Magazinele Sociale sunt salvarea noastră și locul de unde putem cumpăra, de exemplu, pâine la preț de doi lei”, arată semnatarii în declarației.

Beneficiarii amintesc că rețeaua de Magazine Sociale este singura din țară, care, în pandemie, a asigurat cetățenii la timp cu produse și a redus prețurile la principalele produse alimentare.

„Cerem încetarea tuturor presiunilor asupra rețelei de Magazine Sociale puse la cale de guvernare. Considerăm că abuzurile guvernării depășesc orice limită. În loc să asigure condiții mai bune de viață pentru cetățeni, guvernarea vrea să distrugă și proiectele sociale apreciate de cetățeni”, se arată în documen Declaratie MS

Oamenii consideră că închiderea magazinelor sociale ar echivala cu un genocid social și poate provoca o criză de proporții.

„O atare acțiune va atrage după sine o criză socială de proporții, în situația în care oamenii trăiesc la limita disperării. Ei vor rămâne fără singura lor sursă de existență. Consecințele vor trebui să și le asume actuala guvernare, reprezentanții căreia vor fi trași la răspundere de popor”, se menționează la finalul declarației.

Cele 34 de declarații din toate raioanele și municipiile Chișinău și Bălți au fost transmise la sediul central al PDM.

Amintim că proiectul Magazine Sociale „Merișor” a fost lansat în 2015 la inițiativa lui Ilan Șor. Aici produsele de primă necesitate sunt mai ieftine decât în rețelele comerciale, iar beneficiarii sunt în special persoanele care fac parte din categoriile defavorizate ale populației. În prezent, numără peste 350.000 de beneficiari. Rețeaua este formată din aproape 130 de magazine staționare și mobile.