Autoritățile raionale Orhei vor încuraja crearea întreprinderilor municipale în satele din raion
26/06/2020

Autoritățile raionale Orhei vor încuraja crearea întreprinderilor municipale în satele din raion

Autoritățile raionului Orhei vor încuraja și susține crearea întreprinderilor municipale în cadrul primăriilor sătești și văd în acestea un factor ce va contribui la dezvoltarea localităților, dar și o sursă stabilă de suplimentare a bugetelor locale. Anterior, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a propus crearea întreprinderilor municipale la sate. Astfel de întreprinderi ar asigura salubrizarea satelor și deservirea unor obiective sociale de la sate.

Opiniile au fost exprimate de către primarii unor comune din raionul Orhei, aleși din partea Partidului „ȘOR”, dar și de către reprezentanți ai conducerii raionului în emisiunea „Ora locală” de la Orhei TV.

Consilierul președintelui raionului Orhei, Igor Radu, susține că la moment în satele din raionul Orhei sunt circa 16 întreprinderi municipale, dar activitatea lor se limitează, de regulă, doar în furnizarea apei. Funcționarul a spus că autoritățile optează pentru lărgirea activităților acestora și crearea unor asemenea întreprinderi în satele în care ele nu există.

„Acum multe primării din raion contractează agenți economici pentru executarea anumitor lucrări. Dacă în sate ar activa asemenea întreprinderi cu muncitori locali, situația ar fi soluționată eficient și mai puțin costisitor. Ele ar putea să se ocupe de deservirea obiectivelor sociale, a apeductelor și de salubrizarea localităților”, a menționat Igor Radu.

Primarul comunei Susleni, Svetlana Sochircă, spune că în localitate există o întreprindere municipală, doar că activitatea acesteia se rezumă doar la furnizarea apei.

„Este necesar ca spectrul de domenii de activitate a acesteia să fie extins pentru a putea fi antrenată și în activități de alt gen”, a spus primarul.

Ea a subliniat că un impediment de moment în realizarea acestui obiectiv este lipsa tehnicii. Svetlana Sochircă a mai spus că lărgirea domeniilor de activitate a întreprinderii municipale din Susleni ar permite să fie create și noi locuri de muncă.

Iar Sergiu Labliuc, primarul comunei Jora de Mijloc, spune că localitatea, grație proiectelor implementate de Partidul „ȘOR”, dispune de o bogată infrastructură socială. Aceasta trebuie deservită și întreținută, iar o întreprindere municipală în acest sens ar fi foarte necesară.

„Pentru asigurarea serviciilor publice – lumina, drumuri calitative etc. – trebuie să dispui de un buget puternic. Foarte mulți primari operează cu bugete deplorabile, iar întreprinderile municipale ar putea deveni și o sursă de suplinire a bugetelor”, a afirmat Sergiu Labliuc.

În raionul Orhei sunt 74 de sate, organizate în 37 de primării. În 29 dintre acestea, în alegerile locale din toamna trecută, primari au fost aleși reprezentanți ai Partidului „ȘOR”.