Autoritățile din Orhei cer să fie redeschise școlile: Copiii riscă mai mult dacă sunt obligați să învețe online
07/04/2021

Autoritățile din Orhei cer să fie redeschise școlile: Copiii riscă mai mult dacă sunt obligați să învețe online

Autoritățile raionului Orhei solicită Comisiei pentru Situații Excepționale revizuirea modului în care se decide închiderea instituțiilor de învățământ. Potrivit lor, în prezent, mai multe școli din raion sunt închise, chiar dacă în rândul elevilor și profesorilor nu s-a înregistrat niciun caz de COVID-19. 

Într-o scrisoare adresată premierului Aureliu Ciocoi, semnată de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, se arată că, în prezent, în cazul în care într-un sat cu puțini locuitori sunt depistate câteva cazuri de COVID-19, localității i se atribuie Cod Roșu, iar școala se închide automat. 

Unul dintre argumentele de bază al autorităților din Orhei este că, potrivit statisticii oficiale, în perioada martie-aprilie, în școlile care au continuat să activeze, niciun elev nu s-a infectat cu COVID-19. Mai mult, învățământul în regim online presupune riscuri mari pentru elevi.

„În ciclul primar la nivel de raion sunt înregistrați 4608 elevi, iar mulți dintre ei, în perioada învățării la distanță, se află singuri, fără supravegherea părinților, aceștia fiind angajați în câmpul muncii. Astfel, se pune în pericol securitatea și siguranța online a elevilor, ce constituie o prioritate în organizarea și desfășurarea învățământului la distanță. În anul 2020 au fost sesizate cazuri de neglijare a copiilor de către părinți, lipsă de supraveghere, vagabondaj, în timpul cât părinții acestora sunt la serviciu. Totodată aceeași sursă raportează un număr crescut de cazuri de abuz psihologic asupra copiilor”, se arată în scrisoare.

Mai mult, potrivit specialiștilor din domeniul educației din raion, deoarece în unele familii nu sunt suficiente dispozitive electronice pentru toți elevii, părinții prioritizează și le oferă telefonul sau tableta elevilor mai mari sau celor din clasele absolvente.

De asemenea, autoritățile din Orhei au constatat că multe persoane infectate, care au viză de reședință în localitățile din raionul Orhei, activează în municipiile Chișinău și Orhei, astfel indicatorul de îmbolnăvire cu infecția COVID-19 nu reflectă situația reală din localitate.