Alte 20 de familii au revenit la Orhei din străinătate în baza unui program al Partidului ȘOR
13/05/2020

Alte 20 de familii au revenit la Orhei din străinătate în baza unui program al Partidului ȘOR

Încă 20 de familii din mun. Orhei, care au revenit recent din străinătate și care au decis să rămână în patrie, au obținut statut de revenit în cadrul programului „Casa mea e Moldova”. Astăzi, reprezentanții acestor familii au primit prima tranșă din indemnizația unică de 10 mii de lei.

Tot astăzi, reprezentanții a șapte familii, care au primit anterior statut de revenit al programului „Casa mea e Moldova” și-au ridicat cea de-a doua tranșă din indemnizația unică.

Autoritățile mun. Orhei precizează că, în prezent, oferă persoanelor revenite suportul necesar pentru a le încadra în câmpul muncii în oraș.

Într-o intervenție live, primarul de onoare al Orheiului, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a declarat că în acest an în oraș vor fi realizate mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii și a chemat foștii migranți să participe activ la dezvoltarea localității.

„Pentru acest an, avem planuri mari în ce privește reconstrucția totală a tuturor drumurilor principale din oraș. Vom renova „OrheiLand”-ul și vom aduce noi agenți economici în oraș pentru a crea astfel noi locuri de muncă. Am finalizat reconstrucția totală a grădinițelor, la rând sunt școlile. Ne așteaptă la Orhei fapte mărețe”, a declarat Ilan Șor.

Prezentă la eveniment, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a spus că un proiect de susținere a celor reveniți din diasporă este susținut deocamdată numai la Orhei. „Din păcate guvernarea a refuzat să includă în Parlament proiectul nostru de lege pentru susținerea cetățenilor moldoveni din diaspora care au decis să rămână în patrie”, a spus Tauber.

Programul municipal „Casa mea e Moldova” este implementat la Orhei din 2017, fiind o inițiativă a lui Ilan Șor, primarul de onoare al mun. Orhei. Programul urmărește stimularea procesului de reîntoarcere a cetățenilor din străinătate în patrie. Până în prezent, „Casa mea e Moldova” a susținut revenirea în mun. Orhei a peste 200 de familii din diasporă.

Potrivit condițiilor programului „Casa mea e Moldova” de la Orhei, beneficiarii primesc câte o indemnizație unică în valoare de 10 000 mii de lei. Reveniții și membrii familiilor beneficiază de o amnistie fiscală la impozitele și taxele locale. Membrii familiilor revenite se bucură de compensații lunare la transport și servicii comunale –100 lei la transportul urban și 300 de lei pentru compensarea unor servicii comunale. În plus, cetățenii reveniți devin beneficiari ai magazinelor și farmaciilor sociale în care vor putea procura produse și medicamente la preț redus. Mai mult, autoritățile locale le oferă suport în angajarea în câmpul muncii.