„Război” între locuitorii orașului Orhei și șeful Poliției: „Jos comisarul!”
05/06/2020

„Război” între locuitorii orașului Orhei și șeful Poliției: „Jos comisarul!”

O nouă acțiune de protest a avut loc azi în mun. Orhei împotriva favorizării unui agent economic de către Nicolae Cortac, șeful interimar al Inspectoratului de Poliție Orhei. Locuitorii sectorului Lupoaica au blocat circulația camioanelor de mare tonaj, ce aparțin unei cariere, cerând ca circulația acestora să fie stopată definitiv. Deși oamenii protestează pentru a treia oară în ultima perioadă, șeful IP Orhei nu a reacționat nici de această dată. Protestatarii amenință că vor picheta sediul MAI.

Cei câțiva zeci de protestatari, care pe str. Cupcea au blocat azi circulația camioanelor, au scandat „Jos Cortac!” și „Jos comisarul”.

Primarul Pavel Verejanu, a confirmat că în rezultatul protestelor anterioare a primit de la Nicolae Cortac o scrisoare, care însă reconfirmă că poliția din Orhei favorizează un agent economic ce administrează una din cariere.

„Scrisoarea lui Cortac arată că el continuă să „krâșuiască” un agent economic care nici măcar nu plătește taxele locale. Noi insistăm ca toate camioanele de mare tonaj să fie eliminate din oraș. Le oferim un drum de ocolire. Comisarul însă merge împotriva celor 5000 de locuitori ai sectorului”, a declarat Pavel Verejanu în fața cetățenilor.

Edilul a mai spus că autoritățile mun. Orhei și cetățenii se vor adresa în instanță pentru a-și face dreptate.

Viceprimarul de Orhei, Cristina Cojocaru, a menționat că este de neînțeles refuzul agentului economic de a folosi drumul de ocolire, de vreme ce i-a fost propusă această alternativă.

„Strada Cupcea a fost reparată de două ori din bani publici, însă camioanele de mare tonaj le deteriorează. Mai mult, acestea pun în pericol viața și sănătatea oamenilor”, a menționat Cojocaru.

Protestatarii s-au declarat dezamăgiți de faptul că un șef de poliție favorizează un agent economic și nu apără drepturile cetățenilor

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat că administrația raionului susține cerințele cetățenilor, dar și demersurile lor de a organiza ample acțiuni de protest la sediul MAI, în lipsa reacției șefului IP Orhei.

„Asistăm la o sfidare a bunului simț, ei dau dovadă de indiferență și rea credință”, a menționat Țurcanu, făcând referire la șeful IP Orhei și proprietarii carierei vizate.

Amintim că, în luna mai, locuitorii sect. Lupoiaca din Orhei au organizat două acțiuni de protest revendicând stoparea circulației camioanelor de mare tonaj ale SRL Cariera „Ivanos” pe străzile orașului. Deși în toate cazurile a fost vizat șeful interimar al IP Orhei, acesta nu a ieșit la dialog cu protestatarii, dar nici cu autoritățile locale. Primăria Orhei a acuzat de mai multe gestionarii SRL Cariera „Ivanos” de activitate ilegală, afirmând că agentul economic nu achită plățile pentru exploatarea carierei.